مزوتراپي چيست و چه كاربردي دارد؟


مزوتراپي يكي از روش‌هاي درماني موضعي پوست است كه كاربردهاي متنوعي دارد. روشي معروف در سطح جهاني كه مي‌تواند به درمان كم آبي پوست، چين و چروك‌هاي سطحي، سلوليت و ريزش مو كمك كند. در اين مقاله هرچه كه لازم است از اين تكنيك بدانيد را گفته‌ايم.

مزوتراپي چيست؟

مزوتراپي يكي از روش‌هاي درماني و زيبايي پوستي است و در دسته‌ي شيوه‌هاي تزريقي قرار مي‌گيرد. يعني در اين روش مواد ويژه‌اي با خاصيت درماني به زير پوست تزريق مي‌شود. اين مواد خاص با توجه به مشكل شما تعيين مي‌شوند. مواردي همچون عصاره‌هاي گياهي، ويتامين‌ها و آنزيم‌ها، داروها و هورمون‌ها از جمله مواردي هستند كه در طي مزوتراپي به صورت موضعي به درون پوست تزريق مي‌شوند.

علل و راه هاي درمان چروك شدن پوست صورت

لايه مياني چيست؟اگر بخواهيم خيلي ساده بگوييم، پوست از سه لايه اپي‌درم (روپوست)، درم و هيپودرم تشكيل شده است:


اپي‌درم سطحي‌ترين لايه‌ي پوست است كه از سلول‌هاي شاخي و مرده تشكيل شده. اين لايه حدود ۱ ميلي‌متر ضخامت دارد و سلول‌هايش مدام در حال تقسيم، مرگ و ريختن از روي پوست هستند.درم (Derma) لايه‌ي مياني پوست بوده كه از بافت پيوندي انعطاف پذير تشكيل شده است. درم حاوي رشته‌هاي پروتئيني كلاژن، الاستين و هيالورونيك اسيد است. اين رشته‌هاي پروتئيني باعث سفتي، حفظ رطوبت و انعطاف پذيري پوست مي‌شوند.

وقتي سن ما زياد مي‌شود، مقدار اين رشته‌ها كم شده و در نتيجه پوست شل، كدر و خشك مي‌شود. فوليكول‌هاي مو، غدد چربي و غدد عرق نيز در اين لايه قرار دارند.هيپودرم يا بافت زيرپوستي عمقي‌ترين لايه‌ي پوست است كه از بافت چربي و پيوندي تشكيل شده است. اين لايه وظيفه دارد كه درم را به ساختارهاي زيرين (عضلات) متصل كند.نازيلا آسال هنگام مزوتراپيچگونه به درم دسترسي پيدا مي‌كنيم؟پس تا اينجا متوجه شديم كه مزوتراپي يك روش خاص براي دسترسي به درم يا لايه‌ي مياني پوست است.

در حالت عادي روپوست يا اپي‌درم به طور كامل روي پوست را مي‌پوشاند و به ندرت چيزي از آن عبور مي‌كند. مثلاً در بين عناصر طبيعي، تنها جيوه (كه يك فلز بسيار سمي است) قدرت عبور از اپي‌درم را دارد. پس داروهاي موضعي خيلي سخت مي‌توانند به اپي‌درم نفوذ كرده و به لايه‌ي مياني (درم) برسند.
در مزوتراپي براي رسيدن به لايه‌ي مياني مجبوريم از سوزن استفاده كنيم. البته روش‌هاي بدون سوزن (Needle Free) هم براي مزوتراپي موجود هستند كه سازوكار ديگري دارند. ولي به صورت رايج براي مزوتراپي از سوزن‌هاي بسيار نازك و كوتاهي استفاده مي‌شود.


مثلاً براي مزوتراپي پوست سر و درمان ريزش مو، مي‌توانيم داروي ماينوكسيديل را مستقيم به لايه‌ي درم بفرستيم. ماينوكسيديل در حالت عادي به سختي از اپي‌درم رد مي‌شود. براي همين ماينوكسيديل استفاده شده در مزوتراپي اثر بهتري نسبت به استفاده‌ي موضعي دارد.


تاريخچه مزوتراپياين روش درماني سابقه‌ي زيادي در پزشكي سنتي و مدرن دارد. اولين استفاده‌ها از اين روش به قرن ۱۲ ميلادي و كشور فرانسه باز مي‌گردد. در آن سال‌ها آمبروز پاره (پزشك دربار فرانسه) با استفاده از سوزن، سوراخ‌هايي روي پوست ايجاد مي‌كرد و داروهاي گياهي را روي سوراخ‌ها مي‌ريخت تا بهتر جذب پوست شوند.


مزوتراپي به شكل امروزي و مدرن توسط پزشك فرانسوي ديگري در سال ۱۹۵۲ معرفي شد. دكتر ميچل پيستور براي درمان بيماري آسم تزريق وريدي دارويي به نام پروكائين را تجويز مي‌كرد. وي بعد از مدتي ديد كه ريزش موي برخي بيماران بهبود يافته است. دكتر پيستور براي درمان ريزش موي برخي از بيماران، پروكائين را به صورت زير پوستي تزريق مي‌كرد. وي نهايتاً در سال ۱۹۷۶ نام روش ابداعي خود را «مزوتراپي» گذاشت.


امروزه مزوتراپي يكي از روش‌هاي درماني و جوانسازي مشهور در جهان و به ويژه اروپا است. البته در كشورهايي مثل انگليس يا آمريكا به اندازه‌ي فرانسه طرفدار ندارد ولي شناخته شده است.
مزوتراپي و فوايد آناثرات و فوايد مزوتراپيپيش از اين كه به سراغ كاربردهاي مزوتراپي برويم بايد ببينيم كه اين روش چه تاثيري بر پوست مي‌گذارد و چگونه به ما كمك مي‌كند.


مزوتراپي بر هر سه لايه پوست اثر مي‌گذارد. اثرات درماني اين روش بر روپوست، لايه‌ي مياني و همچنين بافت‌هاي پيوندي زيرين پوست مشاهده مي‌شود. همين مسئله باعث شده كه كاربردهاي متنوعي داشته باشد و براي درمان ريزش مو، سلوليت و موارد ديگر موثر باشد.


فوايد مزوتراپي را مي‌توان به دو بخش تقسيم كرد، يكي فوايد ناشي از مواد تزريق شده به پوست و ديگري تاثير سوراخ‌هاي بسيار ريز ايجاد شده توسط سوزن. بگذاريد با فايده‌ي دوم شروع كنيم كه براي بيشتر خوانندگان ناشناخته است.


ريزآسيب‌هاي مفيديكي از فوايد بسيار جالب مزوتراپي، اثري است كه ريزآسيب‌هاي ايجاد شده توسط سوزن‌هاي نازك مورد استفاده در اين روش بر پوست مي‌گذارند. سوزن تا عمق متوسط در پوست فرو مي‌رود و آسيبي جزئي به آن وارد مي‌كند. اين آسيب باعث مي‌شود كه فرآيندهاي ترميمي پوست فعال شوند.


با فعال شدن فرآيندهاي ترميمي پوست، سلول‌هاي پوستي سالم شروع به ساخت و ترشح كلاژن، فاكتورهاي رشد، پروتئين‌هاي بين بافتي و مواد ديگر مي‌كنند. رگ‌هاي خوني جديدي شكل مي‌رد و سلول‌هاي بنيادي به سمت نواحي آسيب ديده حركت مي‌كنند.
مجموعه وقايعي كه در بالا توضيح داديم به جوانسازي پوست و درمان مشكلاتي مثل ريزش مو كمك مي‌كنند. بخش عمده‌اي از اثرات درماني اين روش به خاطر همين آسيب‌هاي جزئي و كنترل شده‌ است.


دارورساني، آبرساني و تغذيههمانطور كه اشاره كرديم در جريان مزوتراپي موادي به درون پوست تزريق مي‌شوند. محلول تزريق شده در اين روش را اصطلاحاً كوكتل مي‌نامند. فرمول كوكتل بسته به نياز شما تعيين مي‌شود. مثلاً براي درمان ريزش مو، كوكتل مزوتراپي را به شكلي تركيب مي‌كنند كه حاوي داروهاي ضد ريزش و مواد غذارسان به فوليكول‌هاي مو باشد.


مزوتراپي و راه هاي درمان بوسيله مزوتراپي
برخي از موادي كه به طور معمول در كوكتل‌هاي مزوتراپي يافت مي‌شوند در زير فهرست شده‌اند:


داروها:

اتساع دهنده عروق: داروهايي مانند بوفلومديل كه باعث افزايش خونرساني به ناحيه‌ي تحت درمان مي‌شوند. اين مواد ايمن و بي‌خطر هستند.بي‌حسي موضعي: داروهايي مانند ليدوكائين و پروكائين كه علاوه بر بي‌حسي، اثرات ضدالتهابي نيز دارند.

داروهاي هورموني: اين موارد بيشتر در كوكتل‌هاي مزوتراپي مو استفاده مي‌شوند. داروهايي مثل فيناسترايد يا سيپروترون استات با مهار گيرنده‌هاي هورموني، اثر هورمون‌هاي جنسي كه باعث ريزش مو مي‌شوند را مهار مي‌كنند.

كلسي تونين: يكي از هورمون‌هاي طبيعي بدن كه باعث بهبود خونرساني، تغذيه فوليكولي و تغذيه پوستي مي‌شود.داروهاي مغذي: موادي مانند سيليكون كه به طور طبيعي در پوست و موي ما وجود داشته و نقش ساختماني مهمي دارندال‌-كارنيتين: ماده‌ي تجزيه‌كننده چربي‌ها كه براي درمان سلوليت استفاده مي‌شود.

ويتامين‌ها:ويتامين ب ۵: يكي از ويتامين‌هاي خانواده ب يا B كه در تقسيم سلولي و بهبود بافت پوستي نقش مهمي ايفا مي‌كند.بيوتين: اثري مشابه ويتامين ب ۵ دارد. كمبود بيوتين باعث پوسته پوسته شدن و ريزش مو مي‌شود. اين ويتامين در تنظيم ترشح غدد چربي پوستي نيز موثر است.

ويتامين ث: آنتي اكسيدان مفيد و يكي از موادي كه توليد كلاژن را تحريك مي‌كند.ويتامين آ: كلاژن سازي را تحريك كرده و دارو رساني به پوست را بهبود مي‌بخشد.

مواد معدني: عناصري مانند مس، سلنيوم، فسفر، روي (زينك) بر سلامت و شادابي پوست و موي ما موثر هستند.

ساير مواد:

سديم پيروات: براي بهبود حالت كدر و خسته‌ي پوست، تاثيرات ضدپيري و رفع لكه‌هاي پوستگليكوليك اسيد: ماده‌ي سفيد كننده براي بهبود اسكارها، لكه‌هاي تيره و ترك‌هاي پوستي.

كافئين: در محلول‌هاي ليپوليتيك استفاده شده و در درمان سلوليت و ريزش مو موثر است.ساير مزاياي مزوتراپيهزينه مناسب نسبت به تاثيرات درمانيروشي كم‌تهاجمي و بدون جراحيبدون نياز به بيهوشي و بدون درددوره‌ي ريكاوري كوتاه و بدون نياز به مراقبت‌هاي خاص بعد از درمانعوارض جانبي و خطرات محدودمزوتراپي و عوارض ناشي از آن چيست ؟

عوارض جانبي و خطرات مزوتراپيدر مزوتراپي به علت اين كه دارو به شكل موضعي و دقيقاً در محل دچار مشكل تزريق مي‌شود، عوارض جانبي نادر و محدود هستند. برخي عوارضي كه تا كنون گزارش شده‌اند عبارت‌اند از:
واكنش آلرژيك يا حساسيت به داروها و مواد تزريق شده به پوست – حساسيت‌ها ممكن است بلافاصله يا بعد از مدتي نمايان شوند. معمولاً خفيف بوده و نادر هستند.يكي از مواد استفاده شده در مزوتراپي به اسم ليستين گاهي باعث التهاب و ورم موضعي مي‌شود.

عفونت‌هاي پوستي -اين عارضه بيشتر ناشي از خطاي كادر درماني و گاهي به دليل عدم رعايت مراقبت‌هاي بعد از درمان توسط بيمار است.ظاهر شدن لكه‌هاي تيره يا روشن در محل تزريقاتكبودي و خون مردگي در محل تحت درمانايجاد زخم، اسكار يا بدشكلي در محل تحت درمانالتهاب بافت چربي زيرپوستيتقريباً همه‌ي اين عوارض و خطرات نادر هستند و تنها التهاب است كه ممكن است در برخي از بيماران به شكل موقتي ايجاد شود. به هر حال تا امروز عوارض شديد يا آسيب به پوست در كلينيك خانه سفيد رخ نداده است.


آيا مزوتراپي درد دارد؟خير؛ مزوتراپي معمولاً باعث درد نمي‌شود. هم سوزن‌هاي دستگاه مخصوص آن (مزوگان) بسيار نازك هستند و هم در محلول تزريقي از داروهاي بي‌حسي موضعي استفاده مي‌شود. در صورتي كه با سوزن مشكل داشته باشيد، اجراي مزوتراپي بدون سوزن نيز ممكن است ولي در مقايسه با روش اصلي، اثرات ضعيف‌تري دارد.


هزينه مزوتراپي چقدر است؟هزينه مزوتراپي بسته به علت دريافت درمان، محل تحت درمان و سرم استفاده شده متفاوت است. به طور متوسط هزينه هر جلسه مزوتراپي در كلينيك خانه سفيد بين ۲۵۰ هزار تومان تا ۴۵۰ هزار تومان است. عوامل موثر بر قيمت در جلسه مشاوره توسط پزشك و مشاورين كلينيك بررسي و قيمت نهايي به شما اعلام مي‌شود.


به چند جلسه درماني نياز دارم؟تعداد جلسات مزوتراپي به شرايط شما و پاسخ‌دهي پوست‌تان به درمان بستگي دارد. تعداد جلسات مزوتراپي معمولاً بين ۸ تا ۱۵ جلسه متغير است. فواصل بين جلسات هم متغير است. بيشتر اوقات ۴ جلسه اول با فواصل ۷ روزه و جلسات بعدي با فواصل دوهفته‌اي و ماهانه انجام مي‌شود.


مراقبت هاي قبل و بعد از مزوتراپي
مراقبت‌هاي قبل و بعد از مزوتراپي چگونه است؟اين روش درماني نيازي به مراقبت‌هاي خاص ندارد و مي‌توانيد بلافاصله بعد از درمان به كارهاي روزمره مشغول شويد. ساير مراقبت‌ها شامل توصيه‌هاي عمومي است كه در مورد بيشتر روش‌هاي درماني پوست و مو بايد رعايت كنيد:
شب قبل يا صبح روزي كه قرار است به كلينيك مراجعه كنيد، سر خود را بشوييد. (براي مزوتراپي موي سر)چند روز قبل از جلسه‌ي درماني نبايد داروهايي مانند آسپرين و ايبوپروفن مصرف كنيد. اگر از داروهاي ضد انقعادي يا رقيق كننده خون استفاده مي‌كنيد، حتما به پزشك كلينيك اطلاع دهيد تا در مورد مصرف آن‌ها راهنمايي‌تان كنند.

حداقل تا ۲۴ ساعت قبل و بعد از درمان از داروهاي مراقبت مو، داروهاي ضد ريزش، محصولات حالت دهنده، مواد آرايشي، كراتينه و … استفاده نكنيد.تا ۸ ساعت بعد از مزوتراپي سر خود را نشوييد و دوش نگيريد. از روز سوم مي‌توانيد حمام برويد. در هفته‌ي اول بيش از ۱۵ دقيقه در حمام نمانيد و از آب گرم استفاده نكنيد. اين موارد مي‌توانند باعث كبودي شوند.

تا دو روز بعد از جلسه‌ي درماني ورزش نكنيد. ورزش باعث تعريق و خروج محلول مزوتراپي از پوست مي‌شود.آب و مايعات فراوان بنوشيد.اگر در پوست خود برآمدگي‌هايي مشاهده كرديد، احتمالاً به اين معني است كه نسبت به محلول مزوتراپي حساسيت داشته‌ايد. در اين صورت با كلينيك تماس بگيريد.تا ۲۴ ساعت از مصرف داروهاي ضد التهابي (مثل آسپيرين و ايبوپروفن) و ويتامين E خودداري كنيد. مصرف استامينوفن بلامانع است.

كاربردهاي مزوتراپيكاربردهاي مزوتراپي به مرور زمان با بهبود تركيب محلول‌هاي تزريقي و همچنين سيستم تزريق بيشتر شدند. امروزه براي مزوتراپي از دستگاه نيمه‌اتوماتيكي استفاده مي‌كنيم كه مزوگان نام دارد. به بيان ساده در تمامي كاربردهاي مزوتراپي هدف ما يك چيز است: وارد كردن موادي به پوست كه باعث مي‌شوند سلول‌ها به بهترين شكل ممكن فعاليت كنند.


برخي از كاربردهاي اين روش شامل موارد زير است:
درمان پيگمنتيشن (لكه‌ها) و اسكارهامي‌توان كوكتل مزوتراپي را به شكلي تهيه كرد كه باعث كاهش لكه‌هاي پوستي شود. لكه‌هاي پوستي ناشي از فعاليت سلول‌هاي پوستي خاصي به نام ملانوسيت‌ها هستند. برخي مواد موجود در سرم مزوتراپي مي‌توانند فعاليت ملانوسيت‌ها را كنترل كنند. به همين خاطر مي‌توان از مزوتراپي براي بهبود برخي از لكه‌هاي ناشي از آفتاب و ملاسما استفاده كرد.


از مزوتراپي مي‌توان براي محو كردن جاي زخم و آثار به جا مانده از آكنه‌ها نيز استفاده كرد. به ويژه اگر جاي آكنه به شكل فرورفتگي پوستي در آمده باشد. هيالورونيك اسيد استفاده شده در كوكتل به پوست حجم مي‌دهد و ساير آنتي‌اكسيدان‌ها و آمينواسيدها با اثرات ضدالتهابي خود، پوست را تحريك مي‌كنند كه خودش را ترميم كند.


درمان آكنه با مزوتراپي
درمان ريزش مويكي از كاربردهاي جديدتر مزوتراپي براي بهبود ريزش مو و تحريك رشد دوباره‌ي موها است. از اين روش مي‌توان به عنوان درمان پيشتيبان يا مكمل براي آلوپسي آندروژني (ريزش مو با الگوي زنانه و مردانه)، تلوژن افلوويوم (ريزش موي ناشي از استرس)، مشكلات ساقه مو، ريزش مو سكه‌اي و افزايش سرعت رشد موها استفاده كرد.

همچنین بخوانید:

مزوتراپي براي بهبود ريزش مو سه كار مهم انجام مي‌دهد:
بهبود خونرساني و تحريك سلول‌هاي پوستي براي توليد فاكتورهاي رشد و ترميم با ايجاد آسيب‌هاي كوچكغذارساني به فوليكول‌هاي مو با تزريق ويتامين‌ها و مواد مغذيرساندن داروهاي ضد ريزش مو به شكل مستقيم به فولكيول‌هامعمولاً انواعي از ريزش مو كه در بالا گفتيم به خوبي به مزوتراپي جواب مي‌دهند. منتها براي بهبود ريزش و رشد دوباره‌ي موها بايد چند جلسه‌ي درماني را طي كنيد. بعد از آن هم بهتر است با فواصل بيشتر جلساتي داشته باشيد تا اثرات مزوتراپي تثبيت شود.


درمان سلوليتگاهي از مزوتراپي به عنوان روشي براي كاهش وزن و از بين بردن چربي‌هاي بدن ياد مي‌شوند. واقعيت اين است كه اين روش مي‌وتواند چربي‌هاي اضافي زير پوست را كاهش داده و باعث سفت شدن پوست شل شود، اما نبايد انتظار معجزه از آن داشته باشيد.


ذخاير چربي در سلوليت و نواحي خاص مثل چانه و زير فك به شكلي هستند كه مي‌توانيم با تزريق آنزيم‌هاي خاص تجزيه‌شان كنيم تا به مرور زمان از آن محل حذف شوند. آنزيم‌هايي كه به اين ذخاير چربي به صورت موضعي تزريق مي‌كنيم غشاي سلول‌هاي چربي را باز كرده و باعث آزادسازي چربي‌ها مي‌شوند. چربي‌هاي آزاد شده توسط سيستم لنفاوي جمع‌آوري شده و دفع مي‌شوند.
در مقايسه با ليپوساكشنمزوتراپي در مقايسه با ليپوساكشن يك روش كم‌تهاجمي جايگزين براي حذف چربي‌هاي اضافي است.


در ليپوساكشن بافت چربي موجود در شكم، ران‌ها و پشت براي هميشه از بدن حارج مي‌شوند. اين كار با استفاده از يك لوله پلاستيكي و ايجاد يك برش باريك روي پوست صورت مي‌گيرد. سپس دستگاه مكنده چربي‌هاي بدن را بيرون مي‌كشد. ليپوساكشن تحت بي‌هوشي عمومي انجام مي‌شود.


با وجود اين كه ليپوساكشن روشي موثر و دائمي براي از بين بردن چربي‌ها به شمار مي‌آيد، دوره‌ي نقاهت يا ريكاوري‌اش ممكن است تا ۶ هفته طول بكشد. همچنين خطرات زيادي هم دارد؛ مثل آسيب به عروق خوني و اعصاب، كانتور نامناسب، سوختگي و عفونت. قيمت ليپوساكشن نيز چندبرابر مزوتراپي است.


به طور كلي مزوتراپي براي حذف چربي‌هاي موضعي به شكلي كه ليپوساكشن آن را انجام مي‌دهد، مناسب نيست. البته روشي به نام «ليپوليز تزريقي» وجود دارد كه معمولاً با مزوتراپي اشتباه گرفته مي‌شود. در ليپوليز تزريقي موادي مانند فسفاتيديل كولين و دئوكسي‌كولات به چربي زير پوستي تزريق مي‌شود تا بافت چربي شكسته و حذف شود.
پس مزوتراپي براي رفع سلوليت و ذخاير كوچك چربي موثر است ولي نمي‌تواند در حد ليپوساكشن عمل كند. از ليپوليز تزريقي مي‌توان به جاي ليپوساكشن استفاده كرد كه مشابه مزوتراپي است.

منبع:drsalam


[ بازدید : 73 ] [ امتیاز : 3 ] [ نظر شما :
]
[ سه شنبه 31 فروردين 1400 ] [ 14:28 ] [ salamat ]